Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 10:25

Γραμμένο δεν είναι τίποτα

Η αγαπημένη μου ταινία είναι ο Λώρενς της Αραβίας με την πιο καθοριστική σκηνή, κατά την γνώμη μου, είναι αυτή όπου ο Λώρενς επιστρέφει θριαμβευτικά έχοντας διασχίσει την έρημο Nefud, έχοντας μαζί του τον νεαρό Άραβα Gasim, τον οποίο είχε σώσει από βέβαιο θάνατο.


Ας θυμηθούμε τις λεπτομέρειες: Η έρημος Nefud, θεωρείται αδιάβατη, ακόμα κι απ΄τους ίδιους τους Άραβες, λόγω τών εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών πού αναπτύσσονται εκεί. Ο Λώρενς όμως τους έπεισε να την διασχίσουν γιατί, όπως έλεγε, ήταν ο μόνος τρόπος να αιφνιδιάσουν τούς Τούρκους και να καταλάβουν το λιμάνι τής Aqaba, κτυπώντας τους εκεί οπου ήσαν αφύλακτοι: από τα νώτα.

Αφού λοιπόν διέσχισαν την κόλαση της ερήμου, και έφθασαν σε μια όαση να ξεκουραστούν, ο Λώρενς αντιλήφθηκε πως ο Gasim, έλειπε - προφανώς είχε πέσει απ΄την καμήλα και τώρα θα αργοπέθαινε πάνω στην καυτή άμμο.

Ο πρίγκηπας Sherif Ali που τον συνόδευε, τον συμβούλευσε να μην πάει – ήταν μάταιος κόπος, επειδή «ο θάνατος τού Gasim, ήταν «γραφτό του».

Ο Λώρενς τού απαντά «γραμμένο δεν είναι τίποτα». Όταν λοιπόν εκείνος επιστρέφει με τον νεαρό εξαντλημένο αλλά ζωντανό, ο Sherif Ali δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί:

«Πράγματι• για κάποιους τίποτα δεν είναι γραμμένο, μέχρι να το γράψουν οι ίδιοι».

 

Είδα αυτό το έργο στην εφηβεία μου και είχα εντυπωσιαστεί από το θάρρος και την αυτοθυσία του ήρωα, ο οποίος επέστρεψε στην αχανή εκείνη πύρινη κόλαση, για να σώσει έναν άγνωστό του άνθρωπο. Αυτή η απόλυτη πεποίθηση του ήρωα πως όλα είναι δυνατά, και αυτός ο χωρίς όρια αλτρουϊσμός του ήταν και είναι πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης σε όλα μου τα χρόνια, μέχρι και σήμερα.

 


Από τον Roger Darlington

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios