Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 08:18

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα wikipedia

Η ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τρίνιτι, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και τουριστικό αξιοθέατο του Δουβλίνου, αρχίζει να μεταμορφώνεται από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng, που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας και ετοιμάζονται να παραδώσουν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας.
Στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, στο Trinity College, η βιβλιοθήκη φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το υπέροχο κτίριό της, και κοντά στο περίφημο Book of Kells, ένα χειρόγραφο ευαγγελίου του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο.

         Το κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης θέλει «ξεσκόνισμα», γράφουν οι Irish Times, που ανακοίνωσαν την έγκριση του έργου που ανήκει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό υπό τον τίτλο Old Library Redevelopment Project, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για κτίρια και έργα περασμένων αιώνων.

         Η πρόσφατη εκτεταμένη πυρκαγιά στον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στο υπέροχο κτίριο Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης, δυστυχώς, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του έργου. Ο ιστός του κτιρίου δεν μένει ανεπηρέαστος από τη σκόνη και την εξωτερική ρύπανση που επηρεάζει τις πολύτιμες συλλογές του.
Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου αναφέρεται ότι αυτό το «συναρπαστικό σχέδιο με τεχνολογία του 21ου αιώνα πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η φάση ανάπτυξης θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά αξίζει τον κόπο».

         Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών, και ένας νέος χώρος προκειμένου να εκτεθεί το Book of Kells σε ειδική προθήκη με πρόσθετα μέτρα προστασίας. Η επανερμηνεία ενός κτιρίου για τον 21ο αιώνα θα το κάνει προσιτό στην κοινότητα του Trinity και θα αναδείξει τον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης και το περίφημο Long Room, που φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία στις δρύινες βιβλιοθήκες του. Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, καθώς ειναι ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια της χώρας και σύμβολο της Ιρλανδίας.

         Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Πηγή έμπνευσης για 400 χρόνια, η Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να κλείσει για την ανάπλασή της, ένα έργο που, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, είναι συμβολικό και αφορά όχι μόνο την εθνική ανθεκτικότητα αλλά και τις άμεσα καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

 

 

Της Αργυρώς Μποζώνη
Πηγή: Lifo

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios