Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 22:08

Μάθετε να ζείτε το παρόν

Μάθετε να ζείτε το παρόν www.pexels.com

Σ΄ ένα μεγάλο βαθμό η ηρεμία του μυαλού μας εξαρτάται από το πόσο ικανοί είμαστε να ζήσουμε το παρόν. Ανεξάρτητα από το τι συνέβη χθες ή πέρυσι και τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί αύριο, το παρόν είναι αυτό στο οποίο βρίσκεστε - πάντοτε!

Αναμφισβήτητα πολλοί από μας γνωρίζουμε πολύ καλά τη νευρωτική τέχνη τού να σπαταλάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ζνησυχώντας για διάφορα πράγματα - και μάλιστα για πολλά μαζί ταυτόχρονα. Επιτρέπουμε σε προβλήματα του παρελθόντος και ανησυχίες του μέλλοντος να κυριαρχούν στο παρόν μας τόσο πολύ, που στο τέλος καταλήγουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι, στεναχωρημένοι και χωρίς ελπίδα. Από την άλλα πλευρά, αναβάλλουμε επίσης την ικανοποίησή μας, τις ήδη υπάρχουσες προτεραιότητες και την ευτυχία μας, πείθοντας συχνά τον εαυτό μας ότι κάποια μέρα θα είναι καλύτερα από σήμερα. Δυστυχώς η ίδια πνευματική δυναμική που μας λέει να κοιτάμε συνεχώς τι θα συμβεί στο μέλλον θα επαναλαμβάνεται, ούτως ώστε αυτή η "κάποια μέρα" δε θα έρθει ποτέ στην πραγματικότητα. Ο Τζον Λένον είπε κάποτε πως "ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, ενώ εμείς ειμαστε απασχολημένοι με το να κάνουμε άλλα σχέδια". Ενώ εμείς ασχολούμαστε με "άλλα σχέδια", τα παιδιά μας ασχολούνται με το να μεγαλώνουν, οι ΄ναθρωποι που αγαπάμε φεύγουν μακριά και πεθαίνουν, τα κορμιά μας χάνουν τη γραμμή τους και τα όνειρά μας σιγά σιγά γλιστράνε μεκριά μας. Με λίγα λόγια, χάνουμε τη ζωή.

Πολλοί άνρθωποι ζούνε τη ζωή τους λες και είναι μια γενική πρόβα για κάποιο ραντεβού που θα γίνει αργότερα. Όμως δεν είναι. Για την ακρίβεια, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι θα ζει αύριο. Το τώρα είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε και ο μόνος τον οποίο ελέγχουμε. Όταν συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο παρόν, διώχνουμε το φόβο από το μυαλό μας. Φόβος είναι η αγωνία μας για όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον - πως δε θα έχουμε αρκετά χρήματα, τα παιδιά μας θα έχουν μπλεξίματα, εμείς θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε, οτιδήποτε.

Η καλύτερη στρατηγική για να πολεμήσουμε το φόβο είναι να μάθουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν. Ο Μαρκ Τουέιν είπε΅"Στη ζωή μου έχω περάσει από φρικτές καταστάσεις, μερικές μάλιστα συνέβησαν στην πραγματικότητα". 

Δε νομίζω πως θα μπορούσα να το πω καλύτερα. Εξασκηθείτε να κρατάτε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα. Οι προσπάθειές σας θα σας αποφέρουν μεγάλο κέρδος.

 

Richard Carlson, "Μη Βαζανίζεστε για μικροπράγματα... γιατί όλα είναι μικροπράγματα", Εκδόσεις Πεδίο

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios