Τρίτη, 01 Μαϊος 2018 22:03

Το πρώτο θαλάσσιο χρονόμετρο

Google Google

Καθώς τα ναυτικά δυστυχήματα στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν συχνά, η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1714 την Επιτροπή Γεωγραφικού Μήκους, η οποία προσέφερε αμοιβή 20.000 λιρών σε όποιον μπορούσε να σχεδιάσει ένα όργανο ναυσιπλοΐας για τον υπολογισμό του κατά την διάρκεια ενός θαλάσσιου ταξιδιού.

      Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο γεννημένος το 1693 στο Γιόρκσαϊρ, Τζον Χάρισον, ξεκίνησε να εργάζεται για το χρονόμετρό του το 1728, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία του επτά χρόνια αργότερα. Το εκπληκτικό του δημιούργημα του προσέφερε το έπαθλο και μεγάλη δόξα.

      Αν και η πρώτη, βάρους 34 κιλών μπρούτζινη συσκευή του λειτουργούσε με μεγάλη ακρίβεια, ο Χάρισον επέμενε να την τελειοποιήσει, κατασκευάζοντας στην πορεία της ζωής του κι άλλες, βελτιωμένες παραλλαγές.

      Χάρη στην εφεύρεσή του, οι ναυτικοί μπορούσαν πλέον να εντοπίζουν όχι μόνο το γεωγραφικό πλάτος, αλλά και το γεωγραφικό μήκος, κάτι που καθιστούσε τις διαδρομές τους περισσότερο ασφαλείς, καθώς είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν την τοποθεσία τους.

      Ο Τζον Χάρισον πέθανε το 1776 σε ηλικία 83 ετών.

 

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Google, Wikipedia

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios