Μια φορά ένας άντρας βρισκόταν σε μια ερημική περιοχή. Ήταν χειμώνας, έκανε παγωνιά. Έκανε οτοστόπ για να πάει μέχρι την πιο κοντινή πόλη. Η ώρα ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Από τα λιγοστά αυτοκίνητα που πέρασαν κανένα δε σταμάτησε. Τα χέρια του είχαν κοκαλώσει κι ο ίδιος είχε μελανιάσει από το κρύο. Τι έκανε όμως μετά;

Αν με ρωτήσεις τι μου λείπει περισσότερο απ’ τις ανθρώπινες σχέσεις, θα σου απαντήσω η ευγένεια. Και δεν είμαι η μόνη, νομίζω. Δεν ξέρω αν έχουμε χάσει λίγο την μπάλα και την ανθρωπιά μας με τις νέες τεχνολογίες και τα συναφή, δεν ξέρω αν η υπερβολική αστικοποίηση έφερε την απομόνωση κι εν τέλει τη συμπεριφορά της χάβρας, δεν ξέρω αν η απογοήτευση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης κι η οικονομική δυσπραγία του καθενός, μας έκανε να χάσουμε λίγο απ’ την ευγένειά μας. Σε εκείνα τα απλά και καθημερινά, που τις περισσότερες φορές μας χαρακτηρίζουν.

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 09:53

Καλλιεργώντας την αυτοκυριαρχία μας

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να μην τηρεί κάποιες ρουτίνες; Να εγκαταλείπετε, λόγου χάρη, την προσεγμένη διατροφή “υποκύπτοντας” σε αμαρτωλά πιάτα και σνακ; Ή να χάνετε προθεσμίες στη δουλειά σας γιατί αναβάλλετε τις σχετικές υποχρεώσεις σας για οποιοδήποτε λόγο; Αυτές οι παρασπονδίες οφείλονται στο κατά πόσο έχουμε αναπτύξει την ικανότητα της αυτοκυριαρχίας μας. Η αυτοκυριαρχία μας είναι αυτή που μας βοηθά να πετύχουμε τους εκάστοτε στόχους μας, αλλά από την άλλη κι η υπερβολική αυτοκυριαρχία μπορεί να καταστρέψει την ευχαρίστηση που μας προσφέρει ο αυθορμητισμός. Το κλειδί είναι η ισορροπημένη κυριαρχία. Πώς πετυχαίνουμε την ισορροπία αυτή, λοιπόν; Μαντέψτε… όλα ξεκινούν από το μυαλό μας!

Το βραβείο Rolf Nevanlinna κέρδισε για το έργο του ο 37χρονος Έλληνας θεωρητικός επιστήμονας της πληροφορικής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μία σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.

Ο πόνος ανυπέρβλητος για μια ανείπωτη τραγωδία που έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους από την καταστροφική φωτιά στην ανατολική Αττική.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε!

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 00:56

Eφημερίδα που μετατρέπεται σε φυτό!

Στην Ιαπωνία, μια πολύ δημοφιλής εθνική εφημερίδα εφηύρε μια 100% βιώσιμη εφημερίδα. Αν την φυτέψετε στη γλάστρα ή στον κήπο σας, ανθίζει!

Η Ιαπωνία για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο ανεπτυγμένη είναι σαν χώρα. Η τελευταία της εφεύρεση πρόκειται για μια εφημερίδα, η οποία δημιουργήθηκε από ανακυκλωμένο χαρτί προερχόμενο από λαχανικά. Αφού την διαβάσετε, μπορείτε να την φυτέψετε.

Ζωγραφική, μουσική, θέατρο κ.α. ... Όποια κι αν είναι η τέχνη που θα επιλέξει το παιδί μας θα το κάνει ακόμα καλύτερο άνθρωπο.

Ένα σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές στην αρχαία Ολυμπία, το οποίο ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο μοναδικό καθώς μπορεί να είναι το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών.

Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 16:58

Τα μυρμήγκια

Μια φυλή από μυρμήγκια αποφασίζει να εκδικηθεί τον ελέφαντα, γιατί όλο τα ποδοπατάει και πολλοί φίλοι τους έχουν χάσει τη ζωή τους.
Έτσι ανέβηκαν όλα πάνω σε ένα δέντρο και όταν πέρασε ο ελέφαντας έπεσαν όλα επάνω του.

Ενοχλημένος ο ελέφαντας, κάνει ένα γρήγορο τίναγμα και πέφτουν όλα τα μυρμήγκια κάτω, εκτός από ένα.

Αμέσως, τα πεσμένα μυρμήγκια συσπειρώνονται και φωνάζουν στο μυρμήγκι που απέμεινε:

- Κεφαλοκλείδωμα, Μήτσο! Κεφαλοκλείδωμα!!

 

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 16:36

Πως να αλλάξετε μια κακή μέρα

Κάποιες μέρες αποδεικνύονται απλά υπέροχες, καλύτερες απ’ ότι θα περιμέναμε, όταν σηκωνόμασταν νυσταγμένοι από το κρεβάτι το πρωί. Κάποιες άλλες είναι απλά καλές. Και ύστερα, υπάρχουν και οι άλλες. Οι κακές. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Τις αφήνουμε να μας τραβήξουν μαζί τους στον πάτο, περιμένοντας απλά να περάσουν; Ή δεν παραιτούμαστε και τις επηρεάζουμε εμείς, αντί να μας επηρεάσουν αυτές;

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 10:26

Σε ευχαριστώ

Τη σημερινή μου προσευχή, αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας, να τη γράψω έτσι όπως τη νοιώθω να βγαίνει από μέσα μου.

 

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 18:29

Στα αγγλικά

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 18:42

Η ιστορία της Αισιοδοξούλας

Ένα παραμύθι για τη Γνώση και την Αμάθεια

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 21:08

Οι 30 σκέψεις που φέρνουν χαρά

Όποιος ψάχνει βρίσκει!  Το πιστεύω ακράδαντα, και ισχύει όχι μόνο για αντικείμενα, αλλά και για ιδιότητες και ποιότητες!  Έτσι, όποιος ψάχνει τρόπους για να είναι χαρούμενος και θετικός άνθρωπος, θα τους βρει!  Να θυμάστε όμως, η χαρά και η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται και μας χτυπά την πόρτα, εμείς του ανοίγουμε και το καλωσορίζουμε και αυτό ήταν.  Η χαρά και η ευτυχία πηγάζουν από μέσα μας.  Είναι θέμα επιλογής και όχι τύχης.  Πώς να επιλέξετε να είστε πιο χαρούμενοι και πιο θετικοί;  Κάνοντας καθημερινά θετικές σκέψεις!  Βγάλτε από το μυαλό σας τις παρακάτω 30 σκέψεις και θα δείτε τεράστια διαφορά!

Τα ένατα γενέθλιά του ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλό -και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενο- επίπεδο το ενδιαφέρον των επισκεπτών του, ενώ δρομολογεί πολλά νέα σχέδια για την επόμενο διάστημα, που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της επίσκεψης σε αυτό.

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 10:33

Ο Ξέρξης, η επιτυχία και η αυταπάτη!

«Ένα από τα συμπτώματα ότι πλησιάζει κανείς κοντά στον νευρικό κλονισμό είναι η πεποίθησή του ότι το έργο του είναι τρομερά σημαντικό». – Bertrand Russell

Έτσι γίνονται τα ταξίδια, έτσι αγγίζονται οι ψυχές και οι δρόμοι που διένυσες γίνονται κομμάτια δικά σου. Ταξιδεύεις τα χρώματα, τα αρώματα, τις γεύσεις, τις φωνές κι ο προορισμός χαράσσεται στο ίδιο σου το σώμα!

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 09:14

O σκίουρος και η ροδακινιά

Κάποτε ήταν ένας Σκίουρος με ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, χάρη στο οποίο μια μέρα αποφάσισε να απομακρυνθεί από το δάσος με τις Βελανιδιές, για να ψάξει για καινούριες μορφές σύνδεσης με το Πνεύμα και ολοκλήρωσης του εαυτού. Στο δρόμο του ήταν εκείνη η στιγμή καθοριστική, όταν βγαίνοντας από ένα σκιερό δάσος, αντίκρισε μια λαμπρή πεδιάδα με πολλαπλούς καταπράσινους λοφίσκους και άλλους μεγαλύτερους και μικρότερους λόφους.

Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 22:24

O καπετάνιος

Τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, την υγεία, το σπίτι σου, όλα αυτά που αγαπάς, όλα όσα σε πεισμώνουν κι όλα αυτά που συμβάλλουν για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 22:04

To αγόρι κι ο χαρταετός του

Πώς νιώθει ένα αγόρι όταν χάνει τον χαρταετό του; πώς νιώθουμε εμείς όταν χάνουμε κάτι αγαπημένο;

Ένα πολύ όμορφο βιντεάκι, απολαύστε το.

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 16:18

Ο oδηγός

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 10:03

Ο άνθρωπος με τους δυο σάκους

O Σολομώντας είπε: "Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τα πάντα και δεν μπορούν να τα χαίρονται". Για να πιάσεις τη μεγάλη σου στιγμή πρέπει να είσαι υγιής. Μην κρατάς τίποτα μέσα σου. Διάβασε την παρακάτω ιστορία:

Όταν ακούμε μουσική, πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου μας ανταποκρίνονται και συμμετέχουν στη νοητική διαδικασία. Όταν, όμως, κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο, η νοητική αυτή δραστηριότητα μοιάζει με πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής για το σώμα. Τι συμβαίνει ακριβώς; Η Ανίτα Κόλινς (B.Mus, Grad Dip Ed, MEd, PhD - University of Canberra) εξηγεί τι συμβαίνει στο μυαλό των μουσικών ενώ παίζουν μουσική κι εξετάζει κάποιες από τις μακροπρόθεσμες, θετικές επιδράσεις αυτής της νοητικής μορφής άσκησης. 

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 10:31

Η ζωγραφική μειώνει το άγχος

Η ορμόνη κορτιζόλη που σχετίζεται με το άγχος μειώνεται με τη ζωγραφική - και δεν πειράζει καθόλου αν δεν μπορούμε να τραβήξουμε ούτε μια ίσια γραμμή.

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου όρισε, για το 2018 την Αθήνα, η Unesco, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού.
Η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, προχώρησε στην παραπάνω κίνηση, μετά από σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής του σχετικού προγράμματος.

Σε μια εποχή που όλοι πλέον γνωρίζουν κι έχουν άποψη για τη ζωή των άλλων, ας θυμιθούμε πως αντιμετώπισε ο Σωκράτης τον κοινωνικό σχολιασμό.

Άνοιξη, εποχή ανανέωσης.

Όλα τα ‘θα’ που λέμε τόσο καιρό, ήρθε η εποχή να τα κάνουμε. Τώρα που μεγαλώνει η μέρα, η φύση ξαναγεννιέται, το καλοκαίρι προ των πυλών.

Αν το έχετε πάρει απόφαση να γίνετε καλύτεροι, να οργανώσετε τη ζωή σας με έξυπνο τρόπο,να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή ακόμα περισσότερο, υπάρχει τρόπος.

Μετά από κάθε χειμώνα, έρχεται πάντα η άνοιξη. Γιατί να μην ανθίσετε κι εσείς το ίδιο; Ένα πρόγραμμα ενός μηνός για να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας!

Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 22:03

Το πρώτο θαλάσσιο χρονόμετρο

Καθώς τα ναυτικά δυστυχήματα στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν συχνά, η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1714 την Επιτροπή Γεωγραφικού Μήκους, η οποία προσέφερε αμοιβή 20.000 λιρών σε όποιον μπορούσε να σχεδιάσει ένα όργανο ναυσιπλοΐας για τον υπολογισμό του κατά την διάρκεια ενός θαλάσσιου ταξιδιού.

Γεννιέσαι μια φορά, πεθαίνεις μια φορά κι όμως σπάνια θυμάσαι κάθε πρώτη φορά στην ζωή σου, συνήθως θυμάσαι την τελευταία!

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 09:53

Το τριαντάφυλλο

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 09:51

Η χαρτορίχτρα

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 14:34

Στο περίπτερο

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 08:57

Το δίπλωμα

Υπάρχει μια διασκεδαστική μικρή ιστορία για έναν Γερμανό, έναν Ιάπωνα και έναν Αργεντίνο, που τους κάλεσαν να λάβουν μέροςσε μια συναρπαστική αποστολή μεγάλης διάρκειας στο διάστημα, επί τρία χρόνια θα έμεναν σε ένα διαστημόπλοιο, σε τροχιά γύρω από κάποιον μακρινό πλανήτη, χωρίς καμία επαφή με τη Γη.

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 18:14

Η τύχη του τσαγκάρη

Μια όμορφη ιστορία για το πως ο άνθρωπος φτιάχνει την τύχη του.

     Ο Νους και η Ψυχή ενώθηκαν κι έδιωξαν το Χάος, έδιωξαν την έλλειψη και την απουσία, έδιωξαν τον πόνο κι έγινε το δάκρυ φωτεινό αστέρι να θυμίζει τις ζωές πριν το Φως. Και γεννήθηκαν γενιές ευτυχισμένες που χόρταιναν το χάδι και τις αγκαλιές, που τα πρωινά τους γέμιζαν φιλιά κι οι νύχτες τους αναστεναγμούς.

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 21:59

Κόψε ταχύτητα, βρες το ρυθμό σου!

Όλοι λοιπόν τρέχουμε. Τρέχουμε να προλάβουμε. Να προλάβουμε τί; Αν συναντήσετε κάποιον γνωστό σας στο δρόμο και τον ρωτήσετε τι κάνει, η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα πάρετε, με κάποιο κρυφό καμάρι και τέντωμα του κορμιού προς τα πίσω, είναι «τι να κάνω; τρέχω» ή «τρέχω και δεν προλαβαίνω» και άλλες παρεμφερείς. Ειδικά αν ο γνωστός σας είναι κάτω από πενήντα, οι απαντήσεις αυτού του τύπου είναι στάνταρ.

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 16:43

Ο κύκλος της χαράς

Ένα όμορφο παραμύθι του Πάουλο Κοέλιο

Λένε σοφά, ότι ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η τελευταία φορά που θα δειςκάποιον. Και λένε, επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που μεγαλώνουν με όλη μας την αγάπη και τον σεβασμό, γιατί αργά ή γρήγορα δεν θα ‘ναι στη ζωή μας και θα μετανιώσουμε τόσο για όσα (άσχημα, κακόβουλα, επιπόλαια) είπαμε, όσο και για όσα (όμορφα, τρυφερά, ειλικρινή) δεν είπαμε.

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 20:10

Σταματήστε κάθε κριτική

Όταν θέλετε να επικρίνετε κάποιον συνήθως επικρίνετε τον εαυτό σας διαρκώς για τα ίδια πράγματα. Πότε θα αντιληφθείτε ότι η επίκριση δεν αποδίδει; Ας δοκιμάσετε λοιπόν μια άλλη τακτική. Ας αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι τώρα!

Γνωρίζοντας τι θέλετε στη ζωή σας, περιορίζονται οι άσχετες επιλογές. Τι είναι πιο σημαντικό για σας; Θέλετε να κάνετε καριέρα, να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά, ή μια ερωτική σχέση χωρίς παιδιά; Θέλετε η ζωή σας να έχει σχέση με την τέχνη, με την οικογένεια, με την επιτυχία, με την ανακούφιση των άλλων;

Ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή στα 84 χρόνια του. Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος «Το όνομα του Ρόδου», αγαπήθηκε και διαβάστηκε όσο λίγοι σύγχρονοι διανοητές και συγγραφείς. Κάθε του νέο βιβλίο αποτελούσε τεράστιο εκδοτικό γεγονός και αποσπάσματα από τα έργα του απαντώνται πάντα στις συλλογές με γνωμικά και αποφθέγματα.

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 11:18

Η εφημερίς των κυριών

Γυναικεία εφημερίδα, το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 1887. Αρχικά ήταν εβδομαδιαία και από τις 25 Μαρτίου 1907 έγινε δεκαπενθήμερη. Ήταν η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο, που γραφόταν αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες.

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 00:07

Ξέχνα την ανησυχία

Η ανησυχία αντηχεί στο μυαλό σου σαν ήχος από πένθημες καμπάνες. Σε κάνει να αισθάνεσαι βαρύς, να αντεπεξέρχεσαι με δυσκολία στις διάφορες καταστάσεις και σαμποτάρει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή σου.

Ο Carl Gustav Jung, (1875 - 1961) ήταν Ελβετός ιατρός, ψυχολόγος, και υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας. Ήταν ένας βαθυστόχαστος φιλόσοφος που ερευνούσε όλες τις εκφάνσεις του εαυτού, όταν έγραφε για την ανθρώπινη εμπειρία. Όπως θα δείτε παρακάτω, πίστευε ξεκάθαρα ότι αποτελούμε πνευματικά όντα και η ολοκληρωμένη πνευματική σχέση με τον εαυτό μας συμβάλλει στο να κατανοήσουμε βαθύτερα το ποιοι είμαστε.

Αλλάζοντας εμείς, αλλάζει κι ο κόσμος!

Σελίδα 1 από 2

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2018 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios