Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 23:03

Μείνετε σπίτι αλά γαλλικά

Written by
Rate this item
(0 votes)
Μείνετε σπίτι αλά γαλλικά www.pixabay.com

Είναι επίκαιρο και γνωστό το πόσο δυσφορούν και δεν πειθαρχούν οι πολίτες, ακόμα και εις Παρισίους, όταν τους ζητάει η Πολιτεία να αυτό-εγκλειστούν στο σπίτι τους και να μη μετακινούνται άσκοπα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχύτητα μετάδοσης του Κορονοιούκι άρα η σωτηρία περισσότερων συνανθρώπων μας.

Διάφορα βιντεάκιααφίσες και παρεμβάσεις επώνυμων ανθρώπων (ηθοποιών, αθλητών, τραγουδιστών, κλπ) ή και Δήμων, του συνθήματος «μείνετε σπίτι»,  έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Κι επειδή απείθαρχοι υπάρχουν παντού, σε ένα δημοσίευμα με τίτλο : «Κορωναϊός : οι ναύτες υποβρυχίων, βασιλείς του αυτό-εγκλεισμού, ενθαρρύνουν τους Γάλλους» (Coronavirus : les sous-mariniers, rois du confinement, encouragent les Français), η δημοσιογράφος Nathalie Guilbert του ηλεκτρονικού Le Monde, συγκέντρωσε στις 19-3-2020 κάποιες διδακτικές παραινέσεις Γάλλων ναυτών σε υποβρύχια προς τους συμπολίτες τους, με μια συγκρατημένη διάθεση χιούμορ και έκκλησης. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω ναύτες περνούν μέχρι και 72 μέρεςαποκομμένοι από τον κόσμο, 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μια πρώτη μαρτυρία είναι αυτή του Chris, που κι αυτός είναι απομονωμένος σήμερα, όπως κι όλοι οι Γάλλοι, κι ο οποίος λέει : «Λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία, είναι η στιγμή να εφαρμόσουμε το {Ζήσε τη ζωή μου ως ναύτης υποβρυχίου} για ολόκληρο τον εθελοντικό πληθυσμό. Δείτε πώς». Πριν διαβάσετε τις συμβουλές του, που δημοσιεύθηκαν σε μια κλειστή ομάδα στο Facebook αυτές τις μέρες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Chris είναι ένας πρώην ναύτης υποβρυχίου : ένας από εκείνους τους άντρες που θυσίασε τη νεότητά του για να υπηρετήσει τη Γαλλία μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί σε 200 μέτρα βάθος κάτω από τηθάλασσακλειδωμένοςαποκομμένος από τον κόσμο επί μήνες κάθε χρόνο, στριμωγμένος  μέσα σε ένα πλήρωμα των 60 ή 100 ναυτών, ανάλογα με τον τύπο του σκάφος, όπως τα αριστερά  επιθετικά υποβρύχια (SNA) ή τα δεξιά υποβρύχια με εκτοξευτές πυραύλων (SNLE). Για αυτούς τους επαγγελματίες του απομονωτισμού η μυρωδιά της άνοιξης έχει εξαφανιστεί, ενώ η νύχτα περνάει με κόκκινο φως στο υποβρύχιο.

Σήμερα, ο κορωναϊός τους εμπνέει. Χλευάζουν ευγενικά αυτούς που ανακαλύπτουν όψιμα την αυτοαπομόνωση, καλώντας τους να εκλάβουν το πρόβλημά τους ωςυπομονή. «Τριάντα ημέρες μπλοκαρισμένος στο σπίτι σου, με την δυνατότητα να δεις τον ήλιο μέσα από το παράθυρο, να ακούσεις τα πουλιά, να βγαίνεις να κάνεις τρεις βόλτες, να μείνεις κολλημένος στο MyCanalστο Netflix, ή στα ειδησεογραφικά κανάλια BFM ή LCI και να κουβεντιάζεις επί ώρες με τον παππού, τη γιαγιά, τη μαμά, με τη Ζινέτ ή τον Άλμπερτ … Ένα κομμάτι από κέϊκ!», γράφει ο Denis στο Facebook. Επειδή, θυμάται αυτός ο πρώην ναύτης σε υποβρύχιο SNLE, «υπήρξε μια εποχή που ήταν 72 ημέρες κλειδωμένοι, χωρίς να βλέπουν την ημέρα, τον ουρανό, τον ήλιο, τα πουλιά. Όταν περπατούσαμε πάνω από 100 μέτρα, ήμασταν ευτυχείς. Μια ταινία την ημέρα, καθόλου ραδιόφωνοκαθόλου τηλεόραση, και λιγότερο ένα laptop ή ένα βίντεο για συνομιλία. Γίνε ναύτης υποβρυχίου και θα καταλάβεις» Ένας επαγγελματίας των υποβρυχίων τύπου ANS, ο Marcσχετικοποιεί τους σημερινούς περιορισμούς : «Είναι καλό που είμαστε 200 μέτρα κάτω από το νερό στις μεγάλες θαλασσοταραχές ! Και τελικά,  πάντα όταν βγαίνουμε έξω από το υποβρύχιο μας ενοχλεί».

«Δημιουργείστε μια ομάδα βάρδιας»

Στη ανάρτησή του στον λογαριασμό του, ο Chris παρέχει λοιπόν με χιούμορ μια μεταφορά αυτής της στρατιωτικής ζωής στον πολιτικό αυτοπεριορισμό των Γάλλων.

• Κάψε τις βεβαιώσεις μετακίνησής σου. Δεν θα σου χρησιμεύσουν σε τίποτα, οποιαδήποτε κι αν είναι η δικαιολογία σου.

– Αντικατάστησε όλα τα κρεβάτια του σπιτιού σου με κουκέτες SNCF(ο αντίστοιχος ελληνικός ΟΣΕ) με μια κουρτίνα, τις οποίες  να μοιράζεστε ο ένας μετά τον άλλο,

• Από καιρό σε καιρό, και ανά πάσα στιγμή, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ούρλιαξε «ΠΥΡΚΑΓΙΑ» και το όνοματου δωματίου στο οποίο βρίσκεσαι. Χρονομέτρησε  τον χρόνο που χρειάζονται  οι οικείοι σου για να έρθουν  εξοπλισμένοι  με έναν πυροσβεστήρα στο χέρι.

– Δώσε το πλυντήριο ρούχων, το στεγνωτήριο ή τις σωληνώσεις  να αποσυναρμολογηθούν και να επανα-συναρμολογηθούν στους περισσότερο λάτρεις του μαστορέματος μεταξύ σας,

–   Δημιούργησε μια ομάδα βάρδιας για να παρακολουθεί την οθόνη της τηλεόρασης, χωρίς κανάλια, με ακουστικά 24 ώρες/στις 24 σε περίπτωση που συμβεί κάτι … «… όπως το χρυσό αυτί που παρακολουθεί τον εχθρό με το σόναρ στην ταινία «Το τραγούδι του λύκου».

«Θα είσαι χλωμός, κουρασμένος, αλλά υπερήφανος»

Ορισμένοι ναύτες υποβρυχίων συστήνουν«πρώτα να καταναλώσουμε τα φρέσκα φαγώσιμα»  στο ψυγείο μας, πριν από τα κονσερβοποιημένα, όπως γίνεται στα σκάφη. «Δεν έχω ξεχάσει τον κανόνα 3 C, υπογραμμίζει ο Philippe, ο οποίος προσδιορίζει τα 3 γαλλικά φαγητά των οποίων τα ονόματα αρχίζουν από το γράμμα C couscouscassouletchoucroute : το κουσκούς, κασουλέ, το λάχανο».

Ενώ ο Mitch  προσκαλεί όλους τους συμπατριώτες του να επιλέξουν δραστηριότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν την εσώκλειστη ζωή τους : «Θα διαρκέσει  αυτή η κατάσταση! Οι πονοκέφαλοι ξεκινούν με τα καθήκοντα  των παιδιών και του τρόπου  εκπαίδευσης»! Ο ίδιος «θα κλειδωθεί στο εργαστήριό του, θα βάλει κόκκινο στο φως και θα τοποθετήσει ένα σκουριασμένο πράγμα για να μυρίζει την καλή μυρωδιά των παλιοσίδερων του υποβρυχίου»!

Η πειθαρχία, που είναι ζωτική κάτω από το νερό, τους σημάδεψε, και ο Emmanuel καλεί τους Γάλλους σε κοινωνική υπευθυνότητα. «Σε ένα υποβρύχιο, μόλις καταδυθεί, ο καθένας βασίζεταιστους άλλους … Δεν υπήρχε περίπτωση στους πισινούς ή στους μπροστινούς ναύτες να ανοίξουν το καπάκι εισόδου στο υποβρύχιο … ο αυτοπεριορισμός είναι ο ίδιος. Ο καθένας πρέπει να τον σεβαστεί. «Αυτός που  ανοίγει το πάνελ κατά την κατάδυση … οδηγεί σε μεγάλο κίνδυνο»! Αν όλα αυτά διαρκέσουν 10 εβδομάδες, όπως μια περιπολία με ένα υποβρύχιο SNLE, «θα έχεις το δικαίωμα να ανοίξεις τα παντζούρια, να βγείς έξω, χλωμός, κουρασμένος, αλλά υπερήφανος που έχεις γίνει σχεδόν «ένας ναύτης υποβρυχίου» και που δεν έχεις μεταδώσει τον Covid-19».

 
Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου

Πηγή: anixneuseis.gr

 

* Το άρθρο γράφτηκε μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων από την κυβέρνηση στις 23-3-2020.

Read 979 times Last modified on Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 10:30

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios