Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 08:17

Η διαφορά μεταξύ τού «βλέπω» και «αντιλαμβάνομαι»

Η διαφορά μεταξύ τού «βλέπω» και «αντιλαμβάνομαι» pixabay.com, Biedermann

Ήταν μια φορά ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος πού υπέφερε από τρομερούς πόνους στα μάτια.

Δεκάδες γιατροί τον είχαν εξετάσει και είχε υποστεί δεκάδες θεραπείες όλων των ειδών. Ωστόσο, το πρόβλημα παρέμενε.

Κι ο χρόνος περνούσε. Ο άνθρωπος κόντευε να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια, όταν κάποιοι φίλοι του συνέστησαν έναν θεραπευτή πού κάποιες ημέρες πριν, είχε επισκεφθεί την πόλη τους. Είχε, του είπαν, εξαιρετικά αποτελέσματα, αν και χρησιμοποιούσε ανορθόδοξες μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση και τον χαρακτήρα του ασθενή. Απελπισμένος όπως ήταν, δέχτηκε.


Ο θεραπευτής έμεινε για λίγο μαζί του, κουβεντιάζοντας για τούτο και για κείνο. Άλλοτε χαμογελούσε κι άλλοτε έμενε σιωπηλός αφήνοντας τον ασθενή να μιλήσει. Στο τέλος, ζήτησε ένα χαρτί κι έγραψε «συγκεντρωθείτε στο πράσινο χρώμα». Ο άλλος απόρησε:

- Τι θα πεί αυτό;

- Θα πεί πως για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, πρέπει μέχρι να σας ξαναδώ, να συγκεντρώνεστε στο πράσινο χρώμα. Μην αφήνετε τα μάτια σας να πέφτουν πάνω σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα, εκτός απ΄αυτό!

Πολύ παραξενεμένος ο πολυεκατομμυριούχος αποφάσισε να τον ακούσει – άλλωστε, οι πόνοι δεν του άφηναν και πολλά περιθώρια επιλογής. Κάλεσε λοιπόν τους τεχνίτες του και τους είπε να βάψουν όλο το σπίτι πράσινο. Είπε να φέρουν πράσινες κουρτίνες για όλα τα παράθυρα, πράσινα σεντόνια για τα κρεββάτια, πράσινα πιάτα και ποτήρια, κ.ο.κ.

Όταν ξαναήρθε ο θεραπευτής, ο υπηρέτης του έσπευσε να ρίξει επάνω του έναν πράσινο μανδύα, επειδή «ο κύριος δεν επιτρέπεται να δεί άλλο χρώμα εκτός από το πράσινο», όπως του είπε.

Ο άνθρωπος γέλασε και είπε: «Υπήρχε κι ένας πολύ απλούστερος τρόπος, ξέρετε: να αγοράσει ο άνθρωπος ένα ζευγάρι γυαλιά με πράσινους φακούς με ελάχιστα χρήματα, αντί νε γεμίσει όλο αυτό το τεράστιο σπίτι με πράσινη μπογιά. Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος, δεν μπορεί να βάψει όλον τον κόσμο πράσινο – μπορεί όμως ν’ αλλάξει τα γυαλιά του.»

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios