Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 08:42

Σπίτι Μέσω eBay και αυτή είναι η ιστορία τους

Σπίτι Μέσω eBay και αυτή είναι η ιστορία τους Life-Of-Pix, pixabay.com

«Δεν το κάναμε για να γίνουμε διάσημοι. Θέλαμε απλώς να βρούμε ένα μέρος να μείνουμε».

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Dirk και ο Stephan, δύο άστεγοι φίλοι από το Βερολίνο, έβαλαν μια αγγελία στο eBay αναζητώντας έναν «καλόκαρδο ιδιοκτήτη», για να τους βοηθήσει να φύγουν από τον δρόμο. «Είμαστε δύο ευγενικοί, συνετοί, άστεγοι άνδρες που θέλουμε να φτιάξουμε ξανά τη ζωή μας», έγραφε η αγγελία. «Είμαστε γύρω στα 50, δεν παίρνουμε ναρκωτικά και δεν είμαστε αλκοολικοί».

Η καταβολή του ενοικίου δεν ήταν πρόβλημα για αυτούς. Έχουν αρκετές δουλειές μερικής απασχόλησης – κάνουν διανομές βαρελιών μπίρας, βοηθούν ανθρώπους να μεταφέρουν τα ψώνια τους και πηγαίνουν κατοικίδια στον κτηνίατρο. «Κάθε μήνα, βγάζουμε από 1.800 έως 2.000 ευρώ», είπε ο Dirk. «Μας φτάνουν, για να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα».

Όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βερολίνο δεν τους μίσθωναν κάποιο διαμέρισμα, επειδή δεν είχαν πιστοληπτική ικανότητα, δεν μπορούσαν να καταβάλλουν προκαταβολικάτο ενοίκιο πολλών μηνών, ούτε και να αποδείξουν ότι δεν είχαν χρέη. Επίσης, οι δύο φίλοι δεν μπορούσαν να μαζέψουν αρκετά χρήματα για την εγγύηση που απαιτούσαν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές.

Όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ο Dirk λάμβανε συνεχώς τηλεφωνήματα από τηλεοπτικά δίκτυα που του πρότειναν να εμφανιστεί στη γερμανική τηλεόραση, όμως ο Dirk και ο Stephan αρνούνταν. Δεν ήθελαν αυτού του είδους τη δημοσιότητα – ήθελαν απλώς ένα διαμέρισμα. Τελικά, έναν μήνα αφότου αναρτήθηκε η αγγελία τους, δέχτηκαν μια προσφορά για ένα διαμέρισμα. Μίλησα με τον Dirk για την περίοδο που αναζητούσαν σπίτι, για τη νέα τους κατοικία και τον λόγο που δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να γίνουν διάσημοι.

VICE: Γεια σου Dirk, πώς βρήκατε τελικά το διαμέρισμα;
Dirk:
Επικοινώνησε μαζί μας ένας Ιταλός επιχειρηματίας. Είχε δει την αγγελία μας και διέθετε ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση. Δεν το πίστευα, μέχρι να υπογράψουμε το συμβόλαιο, την προηγούμενη εβδομάδα. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η μίσθωση είναι αορίστου χρόνου.
Το διαμέρισμα είναι σε ένα παλιό κτίριο και έχει δύο δωμάτια, μια κουζίνα και ένα μπάνιο – πληρώνουμε 630 ευρώ με όλους τους λογαριασμούς μαζί. Είναι στο Μόαμπιτ, στο κεντρικό Βερολίνο, μια πολύ καλή περιοχή.

Γιατί αποφάσισε να σας το νοικιάσει; Σας είπε;
Μας είπε ότι όταν έβαλε για πρώτη φορά αγγελία, έλαβε περισσότερα από 100 τηλεφωνήματα. Όμως είναι ένα βαθιά θρησκευόμενο άτομο και είπε ότι μια φωνή μέσα του –ή ο Θεός–, του έδωσε εντολή να περιμένει λίγο περισσότερο, προτού αποφασίσει σε ποιον να το νοικιάσει.
Είδε την αγγελία μας λίγες μέρες αργότερα και επικοινώνησε κατευθείαν μαζί μου. Του εξήγησα ότι δεν είχαμε πιστοληπτική ικανότητα, ούτε απόδειξη του εισοδήματός μας, όμως μας είπε ότι δεν είχε πρόβλημα και ότι θα μας έδινε μια ευκαιρία. Τελικά, μάθαμε ότι πριν από 20 χρόνια, μια πρώην κοπέλα του τον είχε διώξει από το σπίτι που έμεναν και επί μία βδομάδα ήταν άστεγος – μπορούσε να καταλάβει, λοιπόν, την κατάστασή μας.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE Germany.

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2020 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios