Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 10:48

Αποφασίστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες

Αποφασίστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες pixabay.com, QuinceMedia

Γνωρίζοντας τι θέλετε στη ζωή σας, περιορίζονται οι άσχετες επιλογές. Τι είναι πιο σημαντικό για σας; Θέλετε να κάνετε καριέρα, να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά, ή μια ερωτική σχέση χωρίς παιδιά; Θέλετε η ζωή σας να έχει σχέση με την τέχνη, με την οικογένεια, με την επιτυχία, με την ανακούφιση των άλλων;

   Ορισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν από πολύ νωρίς τι θέλουν από τη ζωή τους, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που αισθάνονται αιωνίως μπερδεμένοι. Η ικανοποίηση όμως έρχεται μόνον όταν ξέρουμε τι θέλουμε και προσπαθούμε να το επιτύχουμε, έστω και κατά προσέγγιση.

 

   Στο βιβλίο της “Γαλήνη, αγάλη και θεραπεία”, η δόκτωρ Bernie Siegel γράφει:
“Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν μάθετε ν' ακούτε, η εσωτερική σας φωνή θα σας μιλήσει για το δικό σας δρόμο... την αποστολή σας στη ζωή... Αυτή η σοφία που σας κατευθύνει από μέσα σας είναι μια κληρονομιά, ένα εσωτερικό μήνυμα, μια εσωτερική γνώση που λέει: “Αυτός είναι ο δρόμος σου, αυτός είναι ο τρόπος για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος”. Αν την ακολουθήσετε, θα επιτύχετε πλήρη ανάπτυξη των ατομικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων σας”.


Αν δε γνωρίζετε τι έχει μεγαλύτερη αξία για σας, τότε δεν πρόκειται να αισθανθείτε ότι πετύχατε στους στόχους σας. Χωρίς στόχους, η ζωή μετατρέπεται σε μια κούρσα χωρίς τελικό προορισμό. Αν ο στόχος σας δεν είναι η κούρσα καθεαυτή (κάτι που μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση), τότε δε θα μπορέσετε να χαρείτε καμιά νίκη, όσο μικρή κι ασήμαντη κι αν είναι αυτή. Από την άλλη, αν θέσετε στόχους για τον εαυτό σας, ακόμα και μικρούς, θα μπορέσετε ν' απολαύσετε πολλές στιγμές ικανοποίησης. Η ικανοποίηση και η συνειδητοποίηση ότι πετύχατε κάποιον από τους στόχους σας, σας δίνει το κίνητρο να προχωρήσετε στον επόμενο. Έτσι λοιπόν, η “εξίσωση της ισορροπίας” μεταφράζεται σε ικανοποίηση + αναγνώριση = κίνητρο.
Ακολουθούν ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να θέσετε την κύρια προτεραιότητά σας.

 

Άσκηση 1: Οι ερωτήσεις

Απαντήσετε σ' αυτές τις ερωτήσεις και εν συνεχεία χρησιμοποιήστε τις απαντήσεις για την επόμενη άσκηση.


1.   Τι σας αρέσει να κάνετε περισσότερο;
2.   Τι σας κάνει ευτυχισμένη;
3.   Τι σας ικανοποιεί;
4.   Ποιά δραστηριότητα θα επιλέγατε αν δε χρειαζόσασταν χρήματα;
5.   Προτιμάτε να είστε με μεγάλες παρέες, με μικρές, μ' έναν άνθρωπο, ή μόνη;
6.   Όταν θα έχετε γεράσει, τι θα θέλατε να έχετε κάνει στη ζωή σας;
7.   Βάλτε σε σειρά προτίμησης, αρχίζοντας από το σπουδαιότερο, τα εξής:
      1. οικονομική επιτυχία
      2. καριέρα
      3. βοήθεια στο συνάνθρωπο
      4. οικογένεια
      5. συγγενείς
      6. καλλιτεχνική έκφραση
      7. αυτοέκφραση
      8. σωματικές δραστηριότητες
      9. τήρηση πνευματικών ή θρησκευτικών κανόνων
      10. έκφραση συναισθημάτων
      11. επικοινωνία
      12. οικειότητα
      13. σεξουαλική ικανοποίηση
      14. μητρότητα
      15. αγάπη
8.   Χρησιμοποιήστε αυτόν τον κατάλογο ως οδηγό για να φτιάξετε τον προσωπικό σας κατάλογο με όσα είναι σημαντικά για σας.

 

Άσκηση 2: Η αποστολή σας στη Γη

    Δοκιμάστε αυτή την άσκηση, αν σας διαφεύγει η κύρια προτεραιότητά σας, αν νιώσετε μπερδεμένη ή ξεπερασμένη από τα γεγονότα της ζωής σας, αν νομίζετε ότι η ζωή σας δεν έχει νόημα κι εσείς δεν έχετε λόγο ύπαρξης.
Δεδομένου ότι η καθεμιά μας είναι μοναδική, με διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα, διαφορετικά ταλέντα και διαφορετική προσωπικότητα, ας υποθέσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας λόγος – ένα σχέδιο- για τη μοναδικότητά μας. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δημιουργηθεί από μια Υπέρτατη Νόηση για ένα ειδικό ρόλο σ' αυτό το σχέδιο.
Ποιός είναι ο ρόλος σας στο σχέδιο; Ποιά είναι η αποστολή σας στη Γη;
    Φανταστείτε ότι είστε ο Θεός και δημιουργήσατε έναν άνθρωπο: εσάς. Γιατί δημιουργήσατε αυτόν τον άνθρωπο; η απάντηση βρίσκεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά. Αν δεχθείτε ότι το μυστικό του σκοπού της ζωής σας κρύβεται στις επιθυμίες της καρδιάς σας, τότε ανακαλύπτοντας τις βαθύτερες επιθυμίες σας, μπορείτε να βρείτε νόημα, χαρά, στόχο.


    Ξέρετε να ακούτε; Ίσως “αποστολή” σας στη ζωή είναι να συμβουλεύετε τους άλλους. Είστε μαθηματικός εγκέφαλος; Μουσικός; Καλλιτέχνης; Κάνετε τους άλλους να γελούν και σας ευχαριστεί η συντροφιά των ηλικιωμένων ανθρώπων, τότε θα μπορούσατε ίσως να εργαστείτε σε κάποιο κέντρο φροντίδας για ηλικιωμένους. Αν επιβιώσατε από κάποιο ατύχημα ή από κακοποίηση, ίσως θα μπορούστε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε άλλους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν παρόμοιες τραυματικές εμπειρίες.
    Οι απαντήσεις είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν. Χρησιμοποιήστε το δικό σας κατάλογο από την Άσκηση 1 για να τις ανακαλύψετε.
Αν τολμήσετε ν' ακούσετε τη φωνή της καρδιάς σας, τότε θα ακολουθήσετε την οδό προς την επιτυχία σας. Αποφασίζοντας να παραδοθείτε, να ηρεμήσετε, μπορεί ν' ανακαλύψετε ότι αυτό που παλεύει μέσα σας για να μπορέσει να εκφραστεί, πρέπει να το γνωρίσετε καλύτερα. Φτιάξτε έναν τέτοιον “ιερό χώρο” για τον εαυτό σας και περάστε λίγο χρόνο εκεί, στην αρχή διαβάζοντας ή ακούγοντας μουσική, κι ύστερα, σιγά σιγά, ακούγοντας την καρδιά σας. Αν το κάνετε αυτό, τότε θ' ανακαλύψετε τις προτεραιότητές σας.

 

Tina Tessina, “10 έξυπνες αποφάσεις για μια γυναίκα πριν τα 40”, Εκδόσεις Κριτική

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios