Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ξεκινά στις:07/03/2017 19:00
Λήγει στις:07/03/2017 21:00

Περιγραφή

Την Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στον χώρο λόγου, τέχνης και πολιτισμού ΝΕΦΕΛΗ (Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Λυκαβηττός, σταθμός μετρό Αμπελόκηποι) μια έκθεση συλλεκτικών καρτ ποστάλ της Αθήνας του προηγούμενου αιώνα με τίτλο «Η Αθήνα Κάποτε…». Πρόκειται για μια συλλογή σπάνιων καρτ ποστάλ που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 20 ου αιώνα και απεικονίζουν μνημεία, γειτονιές και κτίρια της παλιάς Αθήνας.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα μιλήσουν  οι Θανάσης Γιοχάλας και Τόνια Καφετζάκη, συγγραφείς της μελέτης «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ. Το βιβλίο προτείνει μία περιήγηση στην Αθήνα και την ιστορία της. Μέσα από μνημεία, χώρους, δρόμους και κτίρια -ακόμα και κάποια που δεν υπάρχουν πια- ζωντανεύει η ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών της πόλης, κυρίως όμως του 19ου  και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. «Οδοδείκτες» στην περιήγησή αυτή αποτελούν αποσπάσματα από ιστορικά, λογοτεχνικά, περιηγητικά, αυτοβιογραφικά, δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε κτίρια και τους ενοίκους τους ή σε στιγμιότυπα που έχουν ως «σκηνικό» τους χώρους της πόλης. Αναπλάθεται έτσι μέσα από τον χώρο η Αθήνα των σημαντικών ιστορικών στιγμών, η Αθήνα της καθημερινής ζωής, της δουλειάς και της διασκέδασης, των επωνύμων και των ανωνύμων.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Θανάσης Γιοχάλας γεννήθηκε το 1955 στην πόλη της Κέρκυρας, όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, με μακρά θητεία στο 3ο Λύκειο Υμηττού. Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την ιστορία της πόλεως των Αθηνών. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Ο Κήπος των νεκρών.

Η Τόνια Καφετζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή της εκδόθηκε με τον τίτλο Προσφυγιά και Λογοτεχνία. Εικόνες του Μικρασιάτη πρόσφυγα στη μεσοπολεμική πεζογραφία (Πορεία 2003). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα που αφορούν στη σχέση Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους σε μεταφράσεις έργων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, εργάστηκε ως ιστορικός σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς και ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Είσοδος Ελεύθερη

Τοποθεσία

Bigger Smaller

Στοιχεία επικοινωνίας

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Αθήνα, 11471

info@nefeli-culture.gr

2130 302 423

Σημειώσεις

  • Στο χώρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα
  • Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και η μαγνητοσκόπηση (με κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, ή βιντεοκάμερα) αποσπασμάτων ή ολόκληρης της εκδήλωσης, χωρίς άδεια από τους υπεύθυνους του χώρου.

Τελευταία νέα

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2023 Νεφέλη - Culture
Powered by Fork Studios Fork Studios